[ Hem igen! ] [ Rubrik ]
[ Om oss ][ Kartor ][ Forum ][ Läsvärt ][ Slut ]


Min farfars farfar arbetade 12 timmar varje dag i veckan, även lördagar. Det var en arbetsvecka på 72 timmar. Dessutom skötte han en liten trädgård med ett litet hus, var kassör i roddarsällskapet, brandman vid den lokala brandkåren, tenor och låtskrivare i sångföreningen. Han klippte själv sina sex ungar, halvsulade familjens skor, högg 15 kubikmeter ved till vintern, samt gjorde det mesta av husgeråden själv.

Min farfars far hade kommit ned till 54 timmars arbetstid. Han övertog trädgården och var också brandman. Likaledes var han medlem i roddsektionen och i sångföreningen var han baryton. Men han hade varken tid att vara kassör eller notskrivare. Han klippte inte heller sina fyra barn och hans vedhuggning inskränkte sig till ca 2 kubikmeter, för han hade börjat elda med kol. Husgeråd var något man köpte.

Min farfar arbetade 48 timmar i veckan. Också han var trädgårdsmästare och medlem i bandylaget, man han hade varken tid med sång eller frivilligtjänst i brandkåren. Hans två barn gick till barberaren. Vedhuggning inför vintern? Nej, men han slöjdade lite då och då.

Min far är traditionstrogen och är därför medlem i fotbollsklubben, men han går aldrig dit. Han har slutat med familjeträdgården, det lönar sig inte längre och han har inga barn hemma. Bränsle och kol till vintern? Nej, han har elvärme i hela huset. Hur skulle han annars få tid till någonting i vår jäktade värld. Han jobbar ju trots allt 40 timmar i veckan.

Och jag själv då? Jag har överhuvudtaget inte tid med någonting. Inte tid att sjunga eller till någon form av ideell verksamhet. Hur skulle jag kunna det med en sån lång och slitsam arbetstid som 36 timmar i veckan??